De Toermalijn is in 1989 gebouwd onder organische architectuur. De rood en wit geschilderde kozijnen en deuren geven de school een speels karakter. Deze school was het eerste organische gebouw in de gemeente Meppel en de afbouw is voor een groot gedeelte door ouders uitgevoerd. Bij de uitvoering van de bouw is zoveel mogelijk gewerkt met natuurlijke materialen en er is geschilderd met ‘natuurvriendelijke’ verf.
Bij organische bouwkunst wordt sterk de nadruk gelegd op het beleven. Het uitgangspunt is waar het gebouw voor dient: kantoor, bank, ziekenhuis, school enz. en het moet de mensen omhullen, ze moeten er zich thuisvoelen.De vormgeving kent afgeronde hoeken en weinig haakse hoeken.
Veel elementen in het schoolgebouw hebben een symbolische betekenis. Daar waar alle lijnen van de school bij elkaar komen is een rechtstreekse verbinding tussen boven en onder: staande in de hal van de school zie je in het plafond een ‘gat’, een open verbinding naar buiten, omhuld door een glazen pilaar.
Onder je voeten bevindt zich de grondsteen, een speciale spreuk in koperen vorm die is ingegraven toen het nog een grote bouwput was.
De glazen pilaar, die eigenlijk het kruispunt van alle lijnen aangeeft, staat symbolisch voor het hart van de school. De lerarenkamer bevindt zich op de eerste verdieping, grenzend aan deze pilaar.
Het dak van de kleuterafdeling heeft een andere vorm: dit geeft aan dat de kleuters iets anders komen ‘halen’ op school dan de andere klassen.
De vormgeving van de lokalen in de lagere school, zijn niet recht-toe-recht-aan. De muren lopen uiteen op het punt waar de meeste aandacht naar toe gaat, voorin het lokaal, waar het (krijt)bord zich bevindt.
De vormgeving van de lokalen van de kleuterafdeling is een vijfhoek: een erg omhullende vorm, waar het voor kleuters goed toeven is.