Waldorf inspiratieavonden 2023-2024

Maandag 20 november 20:00 uur

Hetty Hospes – van Rijn

Michaƫlschool, Zwolle

Gezond onderwijs: dat doen we samen.

Als ik nieuwe ouders rondleid in mijn school krijg ik vaak opmerkingen als “Wat voelt het hier als thuis”, ” wat een fijne sfeer” of “Hier had ik als kind ook wel naar school willen gaan.” Veiligheid en welbevinden zijn de belangrijkste voorwaarden om open te kunnen staan voor leren. Maar hoe krijg je die voorwaarden dan voor elkaar als school? En dan het leren zelf: stellen we niet te veel eisen aan kinderen? Hoe weten we of we het goede doen en wat is dan het goede?

Ik neem je mee in een reis door het onderwijs, de keuzes, de praktijk, het onverwachte en uiteindelijk het eenvoudige. We willen het allerbeste voor het kind daar zijn we het allemaal over eens. Een kind dat blij naar school gaat en blij thuis komt, een kind dat je ziet groeien en bloeien: dat zou toch prachtig zijn!

Ik ben Hetty Hospes – van Rijn, geboren in Oegstgeest in 1969 als negende in een gezin van 10 kinderen. Onderwijs is mijn grote passie: ik ben 25 jaar klassenleerkracht geweest op verschillende vrijescholen en ben sinds 7 jaar directeur van een vrijeschool.

Grote klassen kinderen vind ik altijd heerlijk om mee te werken. Ik laat me graag verrassen door vondsten en inzichten van kinderen.

Mijn vrijetijd breng ik graag door in mijn moestuin, met lezen, handwerken en schilderen. Ook zing ik in een koor en geniet ik van koken en bakken.

Aan het Atelier Voor ouders en Opvoeders in Assen geef ik les over temperamenten en ga ik in gesprek met jonge ouders over opvoeden.

Maandag 16 oktober 20:00 uur

Harmen Meesterberends

De Toermalijn, Meppel

De mens in het midden. Een inleiding op de antroposofie en het vrijeschoolonderwijs voor beginners en gevorderden.

In de vrijeschoolpedagogie staat de wordende mens centraal. Wat betekent dit voor de opvoeding van onze kinderen? En wat betekent dit voor onszelf? Op deze inleidende avond wil ik met jullie kijken naar een aantal kernwaarden van de antroposofie en naar hoe deze gestalte krijgen in het vrijeschoolonderwijs. Vanuit welke impuls wordt gewerkt op vrijescholen en hoe kunnen we ons na ruim honderd jaar verhouden tot deze impuls? 

Harmen Meesterberends (1983) is ruim twaalf jaar vrijeschoolleraar op het Parcival College in Groningen. Hij geeft daar Nederlands en is betrokken bij het opleiden van nieuwe leraren. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het Atelier voor Ouders in Assen en publiceert hij zo nu en dan in Vrije Opvoedkunst. Als leerling heeft hij de vrijeschool doorlopen van de kleuterklas tot en met klas dertien. Hij woont met zijn vrouw en drie dochters in Drenthe.

Actueel 

Lees het laatste nieuws over de school.
Onderdeel van: 
Copyright 2024
Privacyverklaring
chevron-down