Klachten
Athena heeft een klachtenregeling vastgesteld en is aangesloten bij een klachtencommissie. De klachtenregeling van Athena is te vinden op de website en houdt in dat een klacht eerst een interne afhandeling op school behoeft en pas daarna op stichtingsniveau voortgezet kan worden. Athenascholen zijn niet aansprakelijk voor schade aan of verlies van kostbaarheden.
Klachtencommissie
Athena en de daaronder ressorterende scholen zijn aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie van Stichting Onderwijsgeschillen. Verdere informatie hierover treft u aan in de klachtenregeling. U kunt een klacht indienen via e-mail (info@onderwijsgeschillen.nl) of per post naar Postbus 85191, 3508 AD te Utrecht. Op de website www.onderwijsgeschillen.nl treft u verdere informatie aan over hoe een klacht ingediend kan worden.
Vertrouwenspersonen
Vertrouwenspersonen behandelen alle bij hen aangemelde incidenten die te maken hebben met ongewenste gedragingen van anderen, waardoor het gevoel van veiligheid van de klager wordt aangetast.
Ongewenst gedrag kan zijn: ongewenste aanrakingen, gepest worden, intimidatie, machtsmisbruik, ongewenste digitale aandacht, discriminatie, bedreigingen, agressief gedrag, seksueel getinte opmerkingen en gedragingen.
Onze school heeft als eerste aanspreekpunt een interne vertrouwenspersoon aangesteld. Tenzij anders bepaald fungeert deze interne vertrouwenspersoon tevens als anti-pestcoördinator. Het beleid m.b.t. omgaan met en tegengaan van pestgedrag is opvraagbaar bij de administratie van de school en het secretariaat van Athena.
Interne vertrouwenspersonen
Bij klachten over ongewenst gedrag op school, zoals pesten, ongewenste intimiteiten, discriminatie, agressie en geweld, kunnen ouders en kinderen een beroep doen op de ondersteuning van de leerkracht, intern begeleider en/of directie. Als u er samen niet uitkomt, kunt u zich op ieder moment laten adviseren door de interne vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon luistert
naar u en geeft informatie over mogelijke vervolgstappen zoals de klachtenprocedure of de externe vertrouwenspersoon.
Contactgegevens interne vertrouwenspersoon:
Astrid Rogmans
a.rogmans@toermalijn-meppel.nl
Externe vertrouwenspersoon
Naast de interne vertrouwenspersoon per school heeft de stichting een externe vertrouwenspersoon aangesteld. De voornaamste taak is het mentaal ondersteunen van klagers, hen in de procedure wegwijs maken en eventueel assisteren bij het formuleren van de klacht. De vertrouwenspersoon treedt nooit op in plaats van de klager. Vanaf 1 januari 2025 werken we via het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen (LIVP) met drie externe vertrouwenspersonen, verdeeld over onze regio’s. Voor onze school is de externe vertrouwenspersoon:
Marlies Kruseman
marlies.kruseman@livp.nl
088-4252341
Interne afhandeling
A. Klachten op individueel niveau
Stap 1. Vragen of opmerkingen op individueel niveau worden gemeld bij de leerkracht van de leerling.
Stap 2. Wanneer onvrede blijft bestaan, kunnen klachten op individueel niveau kenbaar worden gemaakt bij de directeur. De directeur is gehouden de klager en de leerkracht te horen. Deze zorgt voor de behandeling van de klacht binnen een redelijke termijn.
Stap 3. Wanneer de klager ontevreden is over de afhandeling van de klacht door de schooldirecteur, of wanneer directeur en klager samen constateren dat zij er niet uit komen, kan de klager contact opnemen met de bestuurder van de stichting. De bestuurder is telefonisch bereikbaar op het bestuurskantoor te Deventer. Telefoonnummer 0570- 612 459
Stap 4. Als bespreking met het bestuur niet mogelijk is of als bespreking – naar oordeel van de klager – onvoldoende blijkt te zijn, kan de klager de klacht schriftelijk melden bij de Landelijke Klachtencommissie voor het Algemeen Bijzonder Onderwijs. Verder informatie hierover treft u aan in de klachtenregeling.
Klachten op klassenniveau
Stap 1. Vragen of opmerkingen op klassenniveau worden gemeld bij de leerkracht van de leerling.
Stap 2. Als er onvrede blijft bestaan, kan de klager hiervan melding maken bij de directeur. De directeur is gehouden de klager en de leerkracht te horen. Deze zorgt voor de behandeling van de klacht binnen een redelijke termijn.
Stap 3. Zie verder hierboven A, stap 3 en stap 4.
Klachten op schoolniveau
Stap 1. Problemen of klachten op schoolniveau worden rechtstreeks kenbaar gemaakt bij de directeur. Deze zorgt voor de behandeling van de klacht binnen een redelijke termijn.
Stap 2. Zie verder hierboven A, stap 3 en stap 4.
Klachten op stichtingsniveau
Stap 1. Klachten op stichtingsniveau worden gemeld bij de het college van bestuur.
Stap 2. Wanneer er onvrede blijft bestaan kan de klager hiervan melding maken bij de raad van toezicht en/of de Landelijke Klachtencommissie.
Stap 3. Zie verder hierboven A, stap 4
Vertrouwensinspecteur
De inspectie van het onderwijs heeft een van de inspecteurs aangesteld als vertrouwensinspecteur. Met name in het geval van ongewenste intimidatie en machtsmisbruik kunt u zich tot deze inspecteur wenden. Tel. 0900-1113111.