Waarom vieren we het Kerstfeest?
Het kerstfeest heeft in het Engels en Nederlands een naam die op Christus duidt. Toch is het van oorsprong niet christelijk. Ver terug in de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid vinden wij de beelden van de moeder met het kind. Alle feesten die erbij horen smolten als het ware samen tot het feest van de geboorte van Jezus in een stal te Bethlehem.
In ieder van ons wil een kind van liefde en licht geboren worden. Het is een feest van drievoudige geboorte: die van Jezus van Nazareth uit Maria, die van het zonnekind uit moeder aarde en die van ons zelf uit ons eigen menselijk wezen. Onder de lichtdragende kerstboom, de boom van het leven, bij het kerststalletje, waarheen de engelen ons samen met de voelende herders en de wijze koningen leiden, kunnen wij (en door ons, onze kinderen) iets opnemen van dat wereldomvattende liefdewezen dat alle duisternis en alle angst overwint.
Het Kerstspel dat wordt opgevoerd stamt vanuit een oude traditie. Het is een voorzetting van de manier waarop al sinds eeuwen Kerstspelen in Europa zijn gespeeld. In grote beelden wordt de mensheids-ontwikkeling getoond. Van het eerste begin, waarin de mens keuzevrijheid krijgt (Paradijsspel), tot de geboorte van de leraar van de mensenliefde, Christus (Kerstspel). Ten slotte is daar het spel van licht en donker, uitgebeeld door onder andere koning Herodes en de Drie Koningen (Driekoningenspel).
Bron: vrijeschoolbeweging.nl
Hoe vieren we het Kerstfeest op de Toermalijn?
Op de Toermalijn wordt het Kerstspel opgevoerd door leraren en soms ook ouders. Voor de leerkrachten wordt een kerstdiner georganiseerd door ouders tussen de twee kerstspelen in. In de kleuterklassen voeren de kleuters onder begeleiding van hun juf een eigen kerstspelletje op voor de ouders in hun eigen klas. In de eigen klas krijgen de kinderen een kerstlunch met koekjes en kerstbrood. De kinderen zijn doorgaans eerder vrij zodat zij het Kerstspel in de avond kunnen bezoeken en de leerkrachten de mogelijkheid hebben om zich voor te bereiden op de voorstelling.