Michaëlsfeest

Waarom vieren we het Michaëlsfeest?
De natuur, de aarde verstilt. Wanneer we verder in de herfsttijd goed kijken zien we dat de blaadjes die van de bomen vallen plaats maken voor nieuw leven. Daar waar het warm en diepgekleurde blad zich losmaakt wordt voor ons, weliswaar nog heel pril, al de aanzet van een nieuwe knop zichtbaar. Ooit wordt het weer lente. Het oude maakt plaats voor het nieuwe wat zich mag gaan ontwikkelen. Herfsttijd is oogsttijd, de gewassen zijn gerijpt, we worden uitgenodigd vaak tot ver in oktober de vruchten te plukken. De vruchten met vaak harde schil met daarin de kwetsbare kern van vruchtbaarheid en nieuw leven, een nieuw begin. Michaël wil ons helpen te komen tot de kern. Naar dat wat van wezenlijk belang is. De terugtrekkende beweging van de natuur laat ons zien, dat we voor de taak staan niet onze krachten te putten uit de natuur maar uit onszelf. Het feest van Michaël kan ons hierbij helpen. Op vele schilderijen en beeldhouwwerken zien we Michaël met de weegschaal, het zwaard en de draak. De weegschaal, de balans om af te wegen en daarmee in vrijheid de juiste keuzes te maken en weloverwogen bewuste besluiten te nemen. Wij worden hierbij uitgenodigd om naar ons eigen leven te kijken. Met het zwaard van kosmisch ijzer, niet bedoeld om te verwonden of te doden, maar om streng doch liefdevol te wijzen naar de draak en daarmee door te dringen tot het wezen(lijke) van ons bestaan. We kunnen proberen liefdevol leiding te nemen over wellicht die draak die we in onszelf herkennen, de touwtjes in handen te nemen en zo ons eigen leven proberen sturing te geven.  
Bron: deel uit een artikel van Bronlaak, deel omschrijving door Betsie Otten  

Hoe vieren we het Michaëlsfeest op de Toermalijn?
29 september is de dag van het Michaëlsfeest. In de klassen veranderen de seizoentafels. Het zomerse geel maakt plaats voor rood en oranje, de kleur van kracht en moed! We zien een draak, ridder Joris, een afbeelding van de engel Michaël. Herfstbloeiers, een zwaard, zonnebloemen, appels en andere oogstproducten. We luisteren naar verhalen en zingen liederen over Michaël en ridder Joris. Kinderen verheugen zich op de spelletjes in het Wilhelminapark (klas 1, 2, 3) of in Engelgaarde (klas 4, 5, 6) waarbij moed en kracht gevraagd wordt. Durf je in de drakentunnel om een edelsteentje uit het schatkistje te halen? Durf je op de ladder om met de kabelbaan naar beneden te roetsjen? Weer of geen weer, we gaan!

Na al dat spelen is er om 13.30 het drakengevecht op het plein, waarvoor alle ouders uitgenodigd zijn. Klas vijf speelt een kort toneelstukje over het verhaal van Ridder Joris en de draak. De prinses vreest voor haar leven… uit alle klassen zal een ridder Joris proberen de draak te verslaan en als het goed komt kunnen we samen ons mooie Sint Jorislied zingen.

Actueel 

Lees het laatste nieuws over de school.
Onderdeel van: 
Copyright 2025
Privacyverklaring
chevron-down